Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. - We ontvangen mogelijk een commissie als u zich inschrijft via onze affiliate links.

Hoe kun je je geld omzetten in goud?

Hoe kun je je geld omzetten in goud?

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

Al duizenden jaren wordt goud gebruikt als middel om mee te handelen. Ook nu heeft dit edelmetaal nog een enorme betekenis, met name in de aandelenmarkt. Ook banken hebben hun kluizen afgeladen liggen met goud, voor wanneer er slechtere tijden aanbreken. Ook jij kunt je geld omzetten in goud en profiteren van de (vaak enorme) groei in waarde.

Waar kun je online beleggen in Goud?

1. DEGIRO - Beleggen in goud middels een ETF

Imageblank
Bezoek DEGIRO
Pluspunten
  • Beleggen in Goud ETF's
  • Mogelijkheid om te beleggen in goudmijn-aandelen
  • Speculeren met hefboomproducten zoals opties en futures

Via DEGIRO heb je de mogelijkheid om geld om te zetten in goud op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door te beleggen in een ETF. ‘ETFS Physical Gold (PHAU)’ uit de kernselectie van DEGIRO is hiervoor wellicht een interessante optie. Ook kun je via DEGIRO beleggen in goudmijn-aandelen of speculeren middels opties en futures.

Bezoek DEGIRO

2. eToro - Speculeren op een koersstijging of daling

Imageblank
Bezoek eToro

Via eToro kun je middels CFD’s inspelen op de goudprijs. Hierbij koop je uiteraard geen fysiek goud, maar speculeer je op een koersdaling of stijging. Deze optie is voornamelijk geschikt wanneer je op korte termijn wilt handelen in goud en je posities gemakkelijk en snel wilt kunnen liquideren.

Bezoek eToro

Fysiek goud kopen

De meest voor de hand liggende manier om je geld in goud om te zetten is door de aanschaf van gouden materialen. Dat kan natuurlijk puur goud zijn, maar ook hele andere vormen aannemen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor onder andere:

  • Sieraden: let hierbij wel op de echtheid en op een eventueel keurmerk van een goudsmid. Daardoor blijft de waarde beter behouden.
  • Gouden munten: Dit kunnen collectors items zijn van honderden jaren oud, maar ook nieuw geslagen munten.
  • Gouden baren: dit zijn plakkaten goud met een vast gewicht. Ook hierbij moet je opletten dat er goudbaren zijn van verschillende puurheid.

Verschil tussen gouden munten en baren

Gouden munten zijn kleiner, lichter en kosten vaak meer tijd om te maken dan goudbaren. Een zwaar stuk goud zal daardoor per gram altijd iets goedkoper zijn dan een kleine munt. Daarnaast kan ook de puurheid van de munten anders zijn. Vaak zijn goudbaren gemaakt van een hogere puurheid. Ook hebben munten vaak een hogere waarde als verzamelobject. Zeker als er maar een maximale oplage is verspreid.


Tips voor het kopen van fysiek goud

Ben je benieuwd hoe je zelf aan goud kunt komen? Hieronder lees je enkele tips om zoveel mogelijk uit je belegging in goud te halen.

1. Zie goud als een lange termijn investering

Goud is niet zo liquide. Zeker niet als het gaat om fysiek goud. Je kunt er dan ook zeker van zijn dat je een premium op de spotprijs betaald. Met andere woorden. Wanneer je goud maar kort vasthoudt, verlies je er mogelijk geld op omdat je zowel bij de koop als de verkoop een betrekkelijk groot stukje waarde inlevert. Goud levert op de langere termijn dus altijd meer op.

2. Let op verschil in liquiditeit

Een 18e eeuwse gouden munt die je voor 8.000 euro hebt gekocht is voor jou mogelijk een interessante belegging. Maar dat hoeft het niet voor iedereen te zijn. De liquiditeit – oftewel de snelheid waarmee je de belegging weer kunt omzetten in echt geld – verschilt dus ook enorm. Pure goudbaren of officiële munten zijn over het algemeen eenvoudiger te verkopen dan gouden collectors items. Wil je de belegging zo liquide mogelijk houden, bekijk dan welke vormen van fysiek goud het meest verhandeld worden.

3. Koop alleen goud via officiële kanalen

Ben jij geen expert als het om het testen van goud gaat? Zorg er dan voor dat je alleen dit soort fysieke goudstukken koopt bij gerenommeerde en officiële verkopers. Zij kunnen garanderen dat het goud dat je koopt echt is en vaak krijg je er ook nog een officieel certificaat bij wanneer de puurheid niet op de munt of goudbaren geslagen is. Koop je het toch via een onofficieel kanaal? Neem dan een goudkenner mee die het product ter plaatse voor je kan controleren.

4. Koop niet via eBay, Marktplaats of andere niet-legitieme verkopers

Aanhakend op het voorgaande punt, is het niet verstandig om online je goud te kopen. Verkopers via eBay kunnen natuurlijk zomaar iets naar je opsturen, zonder dat je het gecontroleerd hebt. Ook verkopers op Marktplaats die alleen goud verzenden zijn niet zomaar te vertrouwen. Voorkom een dure miskoop en geef liever iets meer uit aan een product waarvan je zeker weet dat het echt is.

5. Koop alleen goud met geld dat je kunt missen

Omdat je met goud praat over een product dat niet zo liquide is, kan het onverstandig zijn om daar een te groot deel van je spaargeld in te stoppen. Zorg dat je altijd meer dan genoeg geld paraat hebt voor onvoorziene omstandigheden, zodat je je niet in de schulden hoeft te werken. Want we weten natuurlijk allemaal dat schulden met torenhoge rentes in één klap je rendement op beleggingen teniet doen.

6. Overweeg de koop van kleinere stukken goud

Goudbaren van 1 kilo zijn misschien interessant om te hebben. Ze zijn makkelijk op te bergen en je raakt het niet zo snel kwijt. Toch kan het voordelig zijn om kleine eenheden goud te kopen. Ondanks dat de prijs wellicht iets hoger is, ben je zo over het algemeen wel iets meer liquide. Er zijn veel kleinere beleggers die een stuk goud van 100 gram willen hebben, of zelfs alleen munten willen kopen. Daarnaast kun je zo ook profiteren wanneer de koers ineens door het dak gaat. Je verkoopt dan bijvoorbeeld 20% van je goud voor een zeer goede prijs, terwijl je de rest houdt. Die 20% gebruik je dan bij een lage koers weer om opnieuw in te slaan.

7. Vergelijk de prijzen

Met de prijs die je tegenwoordig voor goud betaalt, kan een verschil van één gram al interessant zijn. Vergelijk dus vooral prijzen van aanbieders van goudbaren en munten, voordat je tot de koop overgaat. Hetzelfde geldt voor de onderhandel in goud. Door iets langer te zoeken kun je al een leuk eerste bonusrendement ontvangen. En dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

blank


Niet-fysiek beleggen in goud (papier goud)

Je kunt natuurlijk ook op de beurs handelen in goud. Je krijgt dan zelf geen fysiek goud in handen, waardoor je iets sneller kunt handelen. Ook is in normale marktsituaties de liquiditeit van digitaal goud iets beter.

Goud ETF

Een goud ETF is een tracker die de waarde van goud volgt. Een voorbeeld is de Invesco Physical Gold ETC (SGLD), die je op de Amsterdamse beurs kunt verhandelen. Daarbij wordt elk certificaat gewaarborgd met een fysiek stuk goud. Dat goud ligt in de kluizen van JP Morgan Chase Bank, gesitueerd in Londen. Deze ETF bereikte in 2019 een interessant rendement van zo’n 19%. Het zijn dat soort momenten die interessant zijn voor beleggers om hun digitale goud te verkopen en de winst op te strijken.

Drie voorbeelden van goud ETF’s:

  • ETFS Gold (BULL LSE)
  • ETFS Eur Hedged Gold (OOXN IBIS)
  • ETFS Physical Gold (PHAU AEB)

Goud Futures

Een andere manier om in afgeleide van goud te beleggen is door in bijvoorbeeld futures op de goudprijs te beleggen. De meest populaire daarvan is de GC. Er worden hier dagelijks zoveel contracten op verhandeld, dat de futures een grote invloed hebben op de koers van het aandeel goud. Bij deze future is de onderliggende waarde een factor honderd. Dat betekent dat je bij een verlies of winst van 3 punten ook 300 euro winst of verlies maakt.

Wat wel handig is om te weten, is dat deze future een fysieke levering kent. Zodra het contract afloopt, krijg je dan ook daadwerkelijk de waarde aan goud thuis afgeleverd. Bij enkele beleggingsplatformen is het niet mogelijk om de futures te laten aflopen. Het platform sluit de posities dan automatisch af, enkele dagen voor deze termijn afloopt. Zo ontvang je dus niet ineens goudbaren thuis.

Aandelen met betrekking tot goud

Fysiek goud ontstaat niet zomaar. Er komt ontzettend veel bij kijken om het een kant en klaar product te maken. Er moet bijvoorbeeld gezocht worden naar het goud, het moet gedolven worden, het moet getransporteerd worden, noem maar op. Dat wordt gedaan door goudmijnbedrijven. Daar zijn er behoorlijk wat van, over de hele wereld verspreid. Veel van de bedrijven die dat doen zijn ook beursgenoteerd, wat betekent dat je erin kunt beleggen. Hieronder een rijtje met mogelijke aandelen in goud.

  • Goudmijnaandelen: Newmont Goldcorp (NEM), Barrick Gold (ABX), Corvus Gold (KOR), Wesdome Gold Mines (WDO), AngloGold Ashanti (AU)
  • Hefboomproducten/ CFD’s: door middel van een hefboom kun je met een betrekkelijk laag bedrag een hogere winst (of verlies) behalen. Er zijn diverse goud CFD’s, turbo’s, warrants en andere producten waarmee je een hefboom kunt creëren.

blank


Hoe wordt  de prijs van goud bepaald?

Prijs van fysiek goud

De prijs van fysiek goud komt tot stand door vraag en aanbod. Dit gebeurd door middel van veilingen (bijvoorbeeld Catawiki), maar ook via diverse webshops (bijv. HollandGold en Goldrepublic). Daarnaast wordt goud ook verkocht en ingekocht door goudhandelaren (bijv. Goudwisselkantoor). Voor fysiek goud betaal je bijna altijd een premium bovenop de spotprijs. Dat komt omdat het verwerken van goud in fysieke handige eenheden en producten zoals munten geld voor leveranciers geld kost.

Deze premium kan toenemen omdat de vraag soms groter is dan het aanbod. Afhankelijk van de voorraad kan deze premium dus variëren. Begin 2020 was er bijvoorbeeld een schaarste in fysiek goud waardoor de premium bovenop de spotprijs hoger was dan normaal het geval is.

Vaak wordt er gesuggereerd dat de fysieke goudprijs ‘ontkoppelt’ raakt van de niet-fysieke goudprijs. Wanneer fysiek goud gedurende langere tijd met een hogere premium wordt verhandeld dan normaal en er geen nieuwe voorraad goudproducten op de markt komt (bijvoorbeeld wanneer goudmijnen of munterijen sluiten), kan het zijn dat leveranciers van goud de prijs voor hun waren ook verhogen en de prijs daarbij langzamerhand loskomt van de spotprijs.

Prijs van niet-fysiek goud

De prijs van niet-fysiek goud (spotprijs) wordt bepaald op de verschillende financiële markten. Bijvoorbeeld op de ‘COMEX Gold futures’ waar futures worden verhandeld en de ‘London OTC Gold Market trading’. Hierbij is niet elke dollar of euro die wordt verhandeld daadwerkelijk gedekt door goud.

Door de structuur van de handel in futures, is het onmogelijk om de daadwerkelijke dekking te garanderen. Er wordt gesuggereerd dat voor de honderd ton goud die ligt opgeslagen voor dekking van de handel, er zo’n 15.000.000 ton volume wordt gedraaid.


Voordelen fysiek goud ten opzichte van niet fysiek goud

Je kunt je na dit artikel natuurlijk afvragen wat er nou beter is. Fysiek goud kopen, of juist niet? Hieronder een overzicht met de voordelen van fysiek goud, en dus ook de nadelen van niet fysiek goud.

1.Not your vault not your gold’: Ligt het goud bij jou in de kluis? Dan kan niemand zeggen dat het niet van jou is. Ligt het goud ergens anders? Dan is dat moeilijker.

2. Minder liquiditeitsproblemen: Hoewel je met fysiek goud ook liquiditeitsproblemen kunt ervaren, is dit ook met digitaal goud. Bijvoorbeeld als zoveel mensen goud willen verkopen, dat dit vrijwel onmogelijk wordt voor een schappelijke prijs.

3. Makkelijker te confisceren: Echt goud met ‘jouw naam erop’ kun je een stuk makkelijker terugkrijgen dan een aandeel in goud dat wellicht niet eens bestaat.

4. Makkelijk in een crisissituatie: Stel dat de complete economie instort. We zullen dan weer terugvallen op het gebruik van goudstukken. Handig als die stukken van jou dus ook echt bestaan.  In een crisissituatie heb je waarschijnlijk niet veel meer aan je papieren certificaten.

5. Meer zekerheid: Wanneer jij 10.000 euro belegt in fysiek goud, weet je dat dat gedekt is door de hoeveelheid goud die je hebt. Bij niet fysiek goud weet je nooit of het daadwerkelijk gedekt is.

6. Minder kosten: Wanneer je fysiek goud koopt, betaal je in één keer alle bijkomende kosten. Met niet fysiek goud komen daar transactiekosten, beheerkosten of ETF-kosten bij.


Er zijn verschillende manieren om in goud te beleggen, waarbij fysiek of niet fysiek het grootste onderscheid is. Beiden hebben zo hun eigen voordelen. Beroofd worden van je digitale goud is namelijk een stuk lastiger dan fysiek goud dat thuis in een kluisje ligt. Houd dus rekening met alle scenario’s voordat je de keuze maakt voor fysiek of niet fysiek goud.


De artikelen op beleginfo.nl zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. De inhoud van de artikelen is om bezoekers te informeren en dienen niet als aanbeveling. Let op, beleggen is risicovol.
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Tip van Beleginfo.nl

degiro
© BelegInfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies