Corum Investments is één van de grotere vastgoedfondsen van Europa, met de basis in Frankrijk. Veel beleggers zijn vanwege de populariteit direct aangesloten bij één van de investeringsmogelijkheden die het platform biedt. Wil jij een belegging bij Corum Investments overwegen? Dan lees je in deze review meer over de opties, voordelen en risico’s.
- Vastgoedfonds met een bekende naam wereldwijd
- Goede spreiding in beleggingsportfolio
- Maandelijkse dividend uitkering
- Goede prestaties in het verleden
Wat is Corum?
Corum is geen nieuwe speler op de markt. Sterker nog. Het bedrijf is al sinds 2011 actief als vastgoedfonds. Voor Nederlanders is Corum Investments misschien wel nieuw, want het bedrijf zette pas in 2019 voet op de grond in Nederland, door een kantoor in Amsterdam te plaatsen. Er zijn drie belangrijke punten die we je willen introduceren, om Corum Investments iets beter te leren kennen.
Vastgoedportefeuille
Laten we eerst eens kijken naar de omvang van de vastgoedportefeuille van Corum. Want die is op zijn minst indrukwekkend te noemen. Sinds 2011 heeft Corum Investments een imperium gebouwd met een totale activa van zo’n drie miljard. Waar ze dat precies doen? In veel meer landen dan alleen Nederland en Frankrijk.
Locaties
Corum Investments is in principe een Europees georiënteerd fonds, omdat de meeste kantoren van het bedrijf in Europa zitten. Je vindt kantoren in Parijs (hoofdkantoor), Wenen, Londen, Dublin, Lissabon, Geneve en Amsterdam, met één uitstap naar Azië, het kantoor in Singapore. Afhankelijk van het product wat je kiest – Origin of XL, beleg je in Europese of wereldwijde bestemmingen. Daarover later in dit artikel meer.
Dividend
Bij Corum Investments wordt geïnvesteerd in kansrijke beleggingspanden die voor langere tijd verhuurd worden. De gemiddelde termijn die Corum van huurders eist, is 8 jaar. Omdat zo’n 98% van de panden continue verhuurd is voor een periode van acht jaar, kun je er bij Corum redelijk goed vanuit gaan dat je beleggingen hun waarde blijven behouden en je vermogen groeit. Je ontvangt bij Corum maandelijks rendement voor je investeringen. Dit wordt ‘potentieel dividend’ genoemd, omdat het pas achteraf vastgesteld wordt hoeveel winst het fonds daadwerkelijk heeft gemaakt. Je kunt ervoor kiezen om dit dividend maandelijks te laten uitbetalen, of te herinvesteren in andere panden.
Hoe werkt het?
Corum Investments werkt met het hoofdkantoor vanuit Frankrijk. De fondsen die Corum creëert worden ook wel SCPI’s genoemd. Dit is een afkorting voor de Franse term: Société Civile de Placement Immobilier. Zo’n SCPI is feitelijk gezien gewoon een beleggingsfonds dat zich richt op de aankoop, verkoop en het beheer van vastgoed.
De SCPI-markt wordt net als veel andere internationale beleggingsfondsen goed gereguleerd. Dat wordt gedaan door de AMF, ook een Franse organisatie. Zij stellen de regel dat bij een investering in vastgoed slechts 40% vreemd vermogen gebruikt mag worden. Er zijn twee soorten SCPI’s: een Prestatie SCPI en een Fiscale SCPI. Bij Corum Investments gaat het alleen over de Prestatie SCPI, waarbij het fonds de inkomsten uitkeert aan aandeelhouders. Bij Corum Investments koop je dus in feite aandelen van het gehele fonds, waarbij de maandelijkse huur wordt overgemaakt aan de aandeelhouders.
Belasting
Wanneer je inkomsten ontvangt van Corum Investments, zijn die uit 15 landen afkomstig. Die inkomsten vallen daarom onder het Nederlandse belastingstelsel. En omdat het bedrijf oorspronkelijk in Frankrijk gesitueerd is, en er inkomsten in dat land worden gegenereerd, moet je Franse sociale zekerheidsheffingen betalen. Overige kosten uit andere landen worden door Corum zelf betaald. Wat jij uiteindelijk aan dividend ontvangt is een nettobedrag dat overblijft na de aftrek van belastingen en heffingen.
Kosten en belangrijke financiële info
- Bij Corum Investments wordt 13,20% van de huurinkomsten gebruikt als beheerkosten. De rest wordt als dividend uitgekeerd.
- Om verwatering te voorkomen, ontvang je de maandelijkste dividend pas 6 maanden na de inschrijving.
- Eén aandeel Corum Origin kost op dit moment 1090 euro.
- Eén aandeel Corum XL kost op dit moment 189 euro.
- De inschrijvingscommissie voor Corum Origin is 11,964% (wordt bij verkoop verrekend en je ontvangt ook potentieel maandelijks dividend over dit bedrag)
- De inschrijvingscommissie voor Corum XL is 12% (wordt bij verkoop verrekend en je ontvangt ook potentieel maandelijks dividend over dit bedrag)
Welke producten biedt Corum Investments?
Corum Investments is een behoorlijk eenvoudig vastgoedfonds. Dat wil zeggen: de producten die je kunt kiezen liggen vrij voor de hand. Hieronder een overzicht van de opties die je hebt wanneer je in Corum Investments wilt beleggen.
Corum Origin
Corum Investments heeft twee verschillende vastgoedportefeuilles waar je in kunt beleggen. De eerste is Corum Origin. Deze portefeuille is de grootste die Corum te bieden heeft, omdat hij het langst bestaaten daarmee logischerwijs de meeste investeringen heeft binnengehaald. Op dit moment hebben beleggers bijna 2 miljard euro geïnvesteerd in Corum Origins. Een behoorlijk bedrag, dat ook nog eens verspreid is over dertien Europese landen. Voor beleggers die een grotere spreiding willen, is Corum Origin dus een prima optie. Zeker wanneer je ziet dat Origins actief is binnen 6 verschillende sectoren.
Het rendement wat je met Corum Origin behaalt ligt tussen de zes en zeven procent. Niet slecht voor een vastgoedfonds, en al helemaal omdat de spreiding zo groot is. Risico’s blijven daarmee redelijk bespaard, waardoor je je geld voor een langere periode kunt laten staan.
Corum XL
Hoewel de naam wellicht anders doet vermoeden, is Corum XL niet de grootste van de twee. Gezien de naamkeuze zal dat waarschijnlijk wel de bedoeling zijn, maar omdat het fonds nog betrekkelijk nieuw en klein is, zaait het her en der nog weleens verwarring. Toch mag Corum XL geen ‘kleintje’ meer genoemd worden. Met zo’n 500 miljoen aan investeringen weten beleggers ook deze portefeuille goed te vinden. En het rendement? Dat is bij Corum XL nog iets hoger. Dat ligt tussen de zeven en acht procent. Een procentje hoger dus dan bij Corum Origin. Je vraagt je misschien af hoe dat komt, maar dat heeft waarschijnlijk te maken met de spreiding. Corum XL investeert namelijk in vastgoed in ‘slechts’ 9 landen, in zo’n 4 sectoren. Die sectoren zijn mogelijk iets risicovoller, waardoor de ROI voor Corum XL hoger ligt, en voor jou als investeerder ook.
Welke portefeuille moet je kiezen?
Afhankelijk van je interessegebied, gewenste risico’s en opbrengsten, kun je kiezen voor Corum Origin of Corum XL. Heb je nog geen ervaring met beleggen en wil je de ‘markt’ nog even verkennen met veiligere opties? Wellicht is Corum Origin dan een betere overweging. Maar zelfs al beginner kun je ervoor kiezen om er een andere strategie op los te laten.
Wat voor risico loop je bij Corum?
Bij Corum Investments beleg je net zoals bij normale vastgoedfondsen in vastgoed dat gebruikt wordt door huurders. Ook spelen economische factoren mee. Hieronder daarom een opsomming van risicofactoren die voor Corum het belangrijkst zijn.
Huurders
Bij Corum beleg je in vastgoed dat verhuurd wordt. En ondanks dat op dit moment zo’n 98% van het vastgoed wordt verhuurd voor periodes van gemiddeld acht jaar, kunnen daar wel veranderingen in plaatsvinden. Zo kan een grote huurder bijvoorbeeld in de financiële problemen komen, en betaalt vervolgens de huur niet meer. Dat heeft gevolgen voor de waarde van de SCPI aandelen van Corum.
Valutaschommelingen
Omdat Corum actief is in verschillende landen, wordt er met verschillende valuta gewerkt. Daardoor kan bijvoorbeeld de waarde van de Euro ten opzichte van de Britse Pond zakken, waardoor de waarde van beleggingen in eurolanden lager wordt.
Prijs van vastgoed
Op dit moment rijzen de prijzen voor vastgoed al enkele jaren de pan uit. Maar dat kan niet voor altijd zo blijven. Heeft Corum nu hele goeie verkopen gedaan omdat de waarde zo hoog is, ook de nu aangeschafte panden worden ooit verkocht. Ligt de waarde dan stukken lager, dan kan dat implicaties hebben voor de waarde van je aandelen.
Natuurlijke schommelingen op de financiële markt
De wereldeconomie heeft veel invloed op lokale economieën. Het is je vast niet onbekend dat zelf Amerikaanse olieprijzen een effect kunnen hebben op Europese aandelen. Dit zou ook een rimpeleffect teweeg kunnen brengen in de vastgoedmarkt of bankenwereld.
Geen garantie tot vervroegde verkoop aandelen
Bij sommige vastgoedfondsen is het mogelijk om eerder van je beleggingen af te komen. Dan geef je ze gewoon terug aan het fonds, en ontvang je de huidige waarde van je investering. Maar bij Corum is dit niet mogelijk. Hoe het wel werkt? Met een secundaire markt. Alleen als jij iemand weet te vinden die jouw investering wilt overnemen, kun jij afzien van je aandelen. Anders zit je alsnog jaren vast aan je aandelen. Er zijn dus ook geen boetes voor vervroegd uitstappen, omdat Corum jou zelf verantwoordelijk stelt voor het overhevelen van de aandelen.
Waarom kies je voor Corum?
Er zijn een aantal goede redenen om Corum toe te voegen aan je beleggingsportefeuille.
Lange geschiedenis
Wanneer je op zoek bent naar een vastgoedfonds met een geschiedenis van jaren vol succes, dan is Corum een prima beleggingsfonds. Ontvang je de hoogste rente bij dit vastgoedfonds? Dat niet echt. Er zijn vastgoedfondsen met ROI’s van boven de 8%, hoger dan Corum XL en Corum Origin. Daarentegen zijn de risico’s bij Corum betrekkelijk beperkt.
Spreiding
Een goede spreiding is goed in ieder beleggingsportfolio. En hoewel vastgoed zelf natuurlijk één tak van beleggingen is, zit Corum er met 6 verschillende vormen van vastgoed wel aardig gespreid in. Door ook nog eens in diverse landen actief te zijn met het opkopen van vastgoed, wordt die spreiding alleen maar groter.
Dividend
Ook is de maandelijkse uitbetaling van dividend een mooie bijkomstigheid, omdat je hiermee maandelijks een percentage van je investering opnieuw kunt herinvesteren. Of dat ook in Corum is, kun je zelf bepalen. Hiermee kun je dus zelf kiezen welke kant je opgaat met je portfolio, zonder daar jaren op te hoeven wachten.
Is Corum betrouwbaar?
Na bijna tien jaar dienst heeft Corum zich tot op zekere hoogte zeker bewezen binnen de wereld van vastgoed. Het fonds heeft zoveel ervaring met investeren in diverse landen, dat ook de overstap naar Nederland zo was gemaakt. Door deze bewezen investeringen, en de vele positieve verhalen van beleggers, lijkt een voorzichtige aanname dat Corum betrouwbaar is wel op zijn plek.
Ook staat Corum onder toezicht van de Autorité des Marchés Financiers, wat je kunt vergelijken met de Nederlandse AFM.
- Maandelijks dividend
- Betrouwbaar vastgoedfonds
- Gespreid portfolio met vastgoed over de hele wereld
- Beleggingsrisico