Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. - We ontvangen mogelijk een commissie als u zich inschrijft via onze affiliate links.

Copy trading; wat is het en werkt het? (13 tips)

Copy trading; wat is het en werkt het? (13 tips)

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

De term copy trading kan je eigenlijk letterlijk vertalen. Copy trading houdt namelijk in dat je het gedrag van andere beleggers kopieert. In principe hoef je daar zelf niet eens enige beleggingskennis voor te hebben (wel aan te raden natuurlijk): je volgt slechts de bewegingen van anderen. Copy-paste, zo zou je kunnen zeggen, maar is het werkelijk zo simpel? Het antwoord is uiteraard nee, we leggen je hieronder uit waarom.

1. eToro - Beste aanbieder voor copy trading

Imageblank
Bezoek eToro

Let op: 68% van de rekeningen van particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. U moet overwegen of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen.

Copy traden is niet iets wat je volledig zelfstandig doet. Nee, dat doe je via een speciaal daarvoor ontworpen en erg geschikt podium: eToro. Er zijn meer mogelijkheden, maar eToro springt er qua systeem ruim boven uit. Door de toenemende bekendheid over copy traden is de kans wel groot dat anderen een soortgelijk systeem gaan opzetten.

Oefenen met je demo account

Terug naar eToro: je kan hier een gratis demo account aanmaken, zodat je kan zien en live kunt volgen hoe het werkt. Dit behandelen we verderop nog uitgebreider. Krijg je bevestigd dat dit inderdaad iets voor jou is, dan maak je een echt account aan, en ga je aan de slag met je eigen geld. Dat kan vanaf 200 Amerikaanse Dollars. Eenmaal lid van eToro zie je welke traders je via hen kunt volgen en wat hun rendement is.

CFD Handel

eToro is opgezet in de UK en heeft inmiddels een paar miljoen klanten, in ruim 140 landen. Je kunt op eToro terecht voor de handel in aandelen, cryptovaluta en zelfs voor CFD’s in activa. Let op: bij CFD’s gaat het om zogenaamde ‘contracts for difference’, er worden dus mogelijke waardevermeerderingen en -verminderingen verhandeld. Dit is echt specialistenwerk, waarbij de kans groot is dat je geld verliest als je er niet in thuis bent. Stap hier dus pas in als je serieus weet waar dit over gaat.

Let op: 68% van de rekeningen van particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. U moet overwegen of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen.

Bezoek eToro

2. Volg niet blind

Het lijkt zo makkelijk: een ervaren belegger of trader volgen en exact doen wat diegene doet. Boekt diegene koerswinst, dan doe jij dat ook. Maar als diegene verliest door een keuze die achteraf minder goed bleek dan gedacht, dan moet jij dus ook je verlies nemen. Vergeet dit niet tijdens het lezen van dit artikel en zeker niet als je ook besluit om te beginnen met copy trading. Want ook de beste beleggers en handelaren maken wel eens een verkeerde inschatting.

Ook in de beleggerswereld zijn er niet alleen maar winnaars. Voor een gepokte en gemazelde trader is zo´n verlies niet erg, want dat valt meestal weg tegen eerder behaalde koerswinsten. Maar geldt dat ook voor jou? Of kom in je in de problemen als jouw aandelen of fondsen wel erg hard in koers dalen?


3. Traders en hun rendement

blank

Laat je, hoe aanlokkelijk ook, niet meteen verleiden door degene met het hoogste rendement. Want dat kan ook zomaar degene zijn, en die kans is groot, die het grootste risico durft te nemen. En je moet jezelf dus eerst afvragen of jij dat ook wil. Heb je eerder, voor een beleggingsinstelling of bank, een beleggingsprofiel aangemaakt (of aan laten maken) om te bepalen wat voor type belegger jij bent? Wees dan verstandig, en gebruik de uitkomst daarvan zeker ook bij copy trading. Heb je niet eerder een beleggingsprofiel ingevuld? Doe dat dan eens en wees vooral eerlijk. Het gaat immers om jouw geld.


4. In welke markten kan je copy traden?

Je hebt vast je voorkeuren voor markten waar je graag in wilt beleggen. We hebben er hierboven al een paar genoemd, maar zetten hier nog even de mogelijkheden op een rij. Je kunt kiezen voor copy trading in de volgende markten:

  • aandelen
  • indices
  • crypto
  • valutahandel
  • grondstoffen

Uiteraard is het verstandig om te beginnen met copy trading in een markt die je al enigszins (of goed) kent. Ben je na een tijd wat meer bekend met copy trading, dan kan het geen kwaad eens naar een andere markt te kijken. We adviseren je wel om niet volledig over te gaan, maar voor een mooie beleggingsmix te kiezen.


5. Hoe selecteer je een trader die jij wilt volgen?

blank

Op de verschillenden podia vind je al snel het overzicht van traders die je kunt volgen. eToro beveelt er zelf bijvoorbeeld al een paar aan: uiteraard degenen die op dat moment uitmuntend presteren. Maar daar hoef je je natuurlijk niet door te laten leiden. Je kan namelijk vaak ook gebruik maken van een fijne filtermogelijkheid. Daarmee kan je binnen die verzameling traders op diverse manieren een selectie maken van juist die traders die bij jou passen. Wellicht vind jij namelijk andere dingen belangrijker dan de gemiddelde belegger. We geven je hierbij een lijst van filters die volgens ons het belangrijkste zijn:

  • rendement
  • risicoscore
  • rendabele maanden
  • totaal beheerd vermogen
  • land
  • aantal copy traders
  • grootste verlies

Maar kijk zeker of er nog andere filters zijn die jou ook helpen bij het kiezen van een trader. Het gaat immers om jouw beleggingsbudget. Sowieso geldt altijd de volgende regel: volg eerst een tijdje een bepaalde trader, volg zijn bewegingen (en natuurlijk zijn behaalde rendement). En besluit dan pas of je inderdaad voor hem kiest met copy trading. Het kan zijn dat je steeds enthousiaster wordt over deze handelaar, maar het kan ook zijn dat hij beslissingen neemt die jij zelf nooit zou nemen. Wees dus gewaarschuwd, want eenmaal iemand gekozen voor jouw copy trader, dan volg je zijn hele beleggingsgedrag.

Maak er een studie van

Het fijne is dat je heel goed kunt zien wat traders tot nu toe hebben gedaan, dus ook hoe vaak ze een transactie doen en hoe lang ze een belegging gemiddeld open houden. Bestudeer dus goed iemands beleggingsgedrag en -frequentie. Kies pas definitief voor iemand als je een goed gevoel hebt bij de trader en zijn manier van handelen op de tradersmarkt. We bespreken nu kort de belangrijkste drie van bovengenoemde filters waarmee je traders kunt selecteren:

Rendement

Dat is natuurlijk logisch: hoge rendementen trekken jou als potentiële copy trader aan. Dat is waar je het voor doet. Je wil ook met jouw geld hoge rendementen halen. Kijk wel even verder dan je neus lang is. Gaat het om het rendement van de trader over het afgelopen jaar? Of over de afgelopen maand? Het zal duidelijk zijn dat hoe langer die termijn is, hoe meer een hoog rendement iets zegt over de kwaliteiten van een trader. Je zit immers niet te wachten op iemand die deze maand +20% rendement haalt, maar dat een maand later weer kwijt is. Let op: er wordt altijd over percentages gesproken, nooit over geld. Je zal dus nooit weten of iemand dat fantastische rendement heeft gehaald met een ton, of met 200 dollar. Dit is dus ook iets om in je oren te knopen.

Risicoscore

blank

Dit zegt heel veel over het soort trader waarmee je te maken hebt. Scoort een trader regelmatig hoog op zijn risicoscore? Dan is het iemand die blijkbaar regelmatig risico´s neemt. Prima, dat is een teken van durf, maar je moet je afvragen of jij dat ook wil. Als de risicoscore van een trader daarentegen vooral een vlak verloop heeft, kan je er van uitgaan dat deze trader weinig risico neemt. Dat past goed bij jou als jij dat ook wil (volgens jouw gematigd risicoprofiel), maar minder goed als je juist graag af en toe eens een risicovol uitstapje wil maken.

Grootste verlies

Prachtig (en handig) als je kan zien welk rendement een trader heeft gehaald en over welke periode dat is geweest. Maar het grootste verlies dat iemand heeft geleden zegt zeker ook iets. Sterker nog: je zou er van kunnen schrikken, en het zou je kunnen weerhouden van het kiezen voor juist deze trader. Op eToro noemt men het grootste verlies trouwens maximale afname. Hoe dan ook: vraag je af of jij bereid bent de hoogte van dit verlies als risico te nemen. Of beter gezegd: kan je je dit verlies financieel wel veroorloven?

Het aantal copy traders

Het aantal mensen dat iemands beleggingsgedrag kopieert zegt uiteraard ook iets. Als iemand een goed rendement heeft maar weinig copy traders, kan je je afvragen waarom dat zo is. Heeft iemand een gemiddeld rendement, maar veel copy traders, dan hebben mensen dus blijkbaar veel vertrouwen in deze trader. Ook vanwege dit aantal volgers en copy traders is het goed om eerst een tijdje iemand te volgen, voordat je diens copy trader wordt. Noem het gerust de kat uit de beleggingsboom kijken. Trekt iemand steeds meer copy traders aan, dan is er blijkbaar iets wat hem steeds interessanter maakt. Laat je echter ook niet altijd blind leiden door wat anderen doen. Loop niet als een schaap achter een kudde copy traders aan, maar neem je eigen beslissingen.


6. Hoe kan je geld verdienen met copy trading?

blank

Deze vraag kunnen we makkelijk beantwoorden. Als jij jouw trader (of meerdere) hebt gekozen, druk je in zijn profiel op de kopieer-knop. Je kiest een bedrag waarmee je zijn beleggingsbeslissingen wilt kopiëren. Het minimum daarbij is 200 Amerikaanse Dollars. Je kunt jouw trader helemaal los laten gaan in zijn strategie en hem 100% volgen. Je kan echter ook (en dat is een prettig idee) een maximum bedrag invullen dat jij bereid bent om te verliezen. Mocht dat bedrag worden bereikt, dan eindigt dus jouw volgen van deze trader, maar moet je wel je verlies nemen. Behalve deze paar handelingen hoef je niets te doen. Je kan bij wijze van spreken in je luie stoel gaan zitten en wachten op koersstijgingen. Uiteraard check je regelmatig hoe jouw inleg er voor staat. Wees echter niet ongerust als je in de min komt, want de beleggingsmarkt is er altijd eentje van koersstijgingen en koersdalingen, elke dag weer, elke minuut van de dag zelfs.


7. Begin met een demo account (en leer hiervan)

Terug naar het demo account van eToro. Het aanmaken en gebruiken hiervan kost jou niks. eToro stelt je dus in de gelegenheid om gratis hun diensten uit te proberen. Sterker nog: je krijgt een flink startkapitaal van 100.000 Amerikaanse Dollars om te beginnen. Omdat het een demo account is, kan je er mee doen en laten wat je wil, maar krijg je die mooie pot geld uiteraard niet echt in je bezit. Het is wel een goede manier om te ontdekken of copy trading bij jou past.


8. De kosten van copy trading

De kosten van copy trading zijn overzichtelijk en verrassend laag. Het openen van een account op eToro kost je niets. Daarnaast worden er ook geen beheerskosten gerekend, dus ook niet als je eenmaal een trader volgt en een portefeuille hebt opgebouwd. Je betaalt ook geen commissie als je, via jouw trader in aandelen belegt. Wel betaal je USD 5,00 voor een geldopname, en zijn er eventueel andere kosten van toepassing. Deze vind je in een pdf-bestand op de website van eToro.


9. Zelf gekopieerde trader worden?

Als jouw copy trading eenmaal goed loopt, doordat je blijkbaar voor de juiste trader(s) hebt gekozen, zal jouw belegde vermogen dus langzaam in waarde toenemen. Hoe beter jij het doet, hoe interessanter jij wellicht ook voor andere geïnteresseerde traders kunt worden. Als jij als copy trader zelf vaak wordt gekopieerd, word je opeens Popular Investor. Als je hier interesse in hebt, kan je je hiervoor aanmelden bij eToro.

Hoe meer volgers, hoe beter voor jouw portemonnee

Het leuke is dat jij door eToro meer krijgt betaald, naarmate je meer copy traders hebt die jou volgen. En inderdaad: daar zit dus o.a. het verdienmodel van eToro: jij trekt op die manier immers nieuwe klanten aan. Bedenk wel dat jij nu dus degene bent die wordt gevolgd. Als jij koerswinsten boekt, geldt dat ook voor jouw copy traders. Als je verliest, moeten ook zij hun verlies nemen, in die zin dat hun belegging tijdelijk minder waard wordt uiteraard.


10. De risico’s van copy trading

Copy trading kent vooral het risico dat elke manier van beleggen heeft: behalve dat je geld kunt verdienen (met positieve beleggingsresultaten), kan je ook geld verliezen. Bij copy trading komt er een gevaar bij: je geeft je geld in feite uit handen, aan iemand die er volgens jou veel verstand van heeft. Dat blijkt althans uit alle informatie die je over diegene kunt vinden als je begint met copy trading.

Ook die fantastische trader kan echter een mindere dag hebben, de verkeerde beslissing nemen of bijvoorbeeld op een moment van tegenslag (in het ergste geval een beurskrach) de verkeerde strategie kiezen. Behalve dat hij zelf daardoor fors verliest leidt, sleurt hij als het ware al zijn volgers in die financiële ellende mee, zeker diegenen die geen maximum verlies hadden ingesteld.


11. De voordelen van copy trading

We noemen een aantal voordelen van copy trading. Wat maakt deze manier van beleggen, door iemand te volgen en letterlijk te kopiëren, zo aantrekkelijk?

Geen diepgaande beleggingskennis vereist

blank

Copy trading heeft uiteraard één enorm voordeel, dat ook precies de reden is dat het steeds meer mensen aantrekt. Je hoeft namelijk zelf nauwelijks verstand te hebben van beleggen, om er toch geld mee te kunnen verdienen. Hoe aanlokkelijk wil je het hebben.

Meer tijd voor andere leuke dingen

Dan is tijd voor veel mensen tegenwoordig uiteraard ook een belangrijke factor. Natuurlijk moet je je verdiepen in het systeem van copy trading en in de verschillende traders die voor jou interessant zijn, maar daarna kan je als het ware achterover leunen. Bij veel andere beleggingsvormen moet je een stuk actiever zijn, je portefeuille in de gaten houden, en steeds zoeken naar nieuwe beleggingsmogelijkheden.

Een copy trader doet al het werk voor jou

Bij copy trading doet de trader het werk voor jou. Waarschijnlijk ben je zo nieuwsgierig dat je regelmatig inlogt om de stand van zaken te zien, dat doet elke belegger. Het is ook leuk om de ontwikkeling van je portefeuille te zien, en je leert er ook nog van. Maar nodig is het dus niet. Deze factor kan wel eens een hele belangrijke worden in de toenemende populariteit van copy trading. Maar nogmaals: zorg dat je weet wat je doet, geef niet zomaar jouw beleggingskapitaaltje aan iemand die goede resultaten boekt.

Overgedragen diversificatie

Copy trading is ook nog eens een hele mooie manier van spreiding. De ene trader is wellicht vooral actief in aandelen, de ander zoekt het meer in valuta, et cetera. Er zijn er ook die zelf al flink spreiden. En als je meerdere traders volgt, zorg je dus voor een nog betere spreiding van je geld, over verschillende markten en over verschillende branches. En dat betekent dus ook dat je automatisch zorgt voor een goede spreiding van je risico. Alleen tijdens een beurskrach of crisis gaat het in meerdere markten en branches niet goed.

Leren en introductie

Zeker voor een beginnende belegger is copy trading een leuke en interessante manier om kennis te maken met beleggen. Je kijkt immers als het ware mee over de schouders van ervaren beleggers. Je ziet al hun handelingen. Je leert een heleboel, en nog belangrijker, je voorkomt wellicht fouten die elke beginnende belegger maakt. Je doorziet langzaam maar zeker ook strategieën van verschillende traders. Waar jij bijvoorbeeld bepaalde aandelen zou verkopen, koopt die ene trader er nog een paar bij, of andersom natuurlijk. Let wel: om een goede belegger te worden, moet je er uiteraard weer wél veel tijd in investeren, en liefst de ontwikkelingen op een bepaalde markt dagelijks volgen.


12. Copy trading: de nadelen

We hebben de nadelen van copy trading al uitgebreid beschreven bij de risico’s: je geeft je geld uit handen, aan iemand die er verstand van heeft, maar in wezen wel beslist over jouw geld. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn, die simpelweg denken dat ze op deze manier makkelijk geld kunnen verdienen. Ze hebben geen (of weinig) kennis van beleggen, maar die kennis heeft die trader met die geweldige resultaten toch? Zeker als mensen geen maximum verlies inbouwen, kan dit helemaal mis gaan. Ook helemaal goed uiteraard. Zorg echter dat jij niet één van deze mensen bent. Het feit dat bijvoorbeeld eToro gratis is, kan je zien als voordeel (en dat is het ook), maar maakt voor sommige mensen de drempel juist te laag.


13. Conclusie copy trading

Copy trading is een leuke, interessante manier om te beleggen. Het maakt daarbij niet uit of je er veel of weinig verstand van hebt. Juist als je nog niet zo erg thuis bent in de beleggerswereld, is copy trading een mooie manier om de kat uit de boom te kijken, te leren en te gaan beleggen. Zeker als je die belangrijke regel (beleg alleen met geld dat je niet op korte termijn weer nodig hebt) in acht neemt. Ook zonder specialistische kennis kan je met copy trading leuk geld verdienen, zolang je maar geen dollartekens in de ogen krijgt als je je blind staat op de rendementen van sommige handelaren.

De artikelen op beleginfo.nl zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. De inhoud van de artikelen is om bezoekers te informeren en dienen niet als aanbeveling. Let op, beleggen is risicovol.
foto auteur Bart Verberkt
Dit artikel is geschreven door Bart Verberkt

Van beroep (financial) projectcontroller, als zzp'er. Sinds 2020 eigenaar van een chambres d'hôtes in de Bourgogne, organisator van retraites en tekstschrijver dus, met name over financiële onderwerpen.

Tip van Beleginfo.nl

degiro
© BelegInfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies