Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. - We ontvangen mogelijk een commissie als u zich inschrijft via onze affiliate links.

Wanneer moet je je aandelen verkopen?

Wanneer moet je je aandelen verkopen?

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

Het is zo’n vraag die elke belegger bezig houdt, sommigen zelfs continu. Bij beginnende beleggers gaat de vraag vaak voor het eerst spelen als ze eenmaal leuk rendement hebben gemaakt. Maar ook ervaren beleggers zullen erkennen dat instappen makkelijker is dan uitstappen. In deze blog geven we je daarom antwoord op de vraag: wanneer moet je je aandelen verkopen?


Niemand heeft een glazen bol

Vooropgesteld: we gaan je niet de gouden verkooptip geven, de tip die altijd leidt tot het beste moment om je aandelen te verkopen, en dus je winst te verzilveren (of je verlies te nemen). Ook wij hebben helaas geen glazen bol, waarin we zien op welke dag jij je aandelen het beste kan verkopen. We geven je wel een aantal tips en bespreken een paar strategieën. Uiteindelijk is het, zoals altijd bij beleggen, belangrijk dat je je eigen keuzes maakt op basis van je eigen onderzoek.


Beleg met geld dat je kunt missen

Allereerst is het belangrijk dat je nooit gedwongen wordt om je posities te verkopen, maar altijd zelf de keuze hebt wanneer je uit wilt stappen. Deze tip heb je natuurlijk al veel vaker gelezen. Zeker in elke blog voor beginnende beleggers wordt er ook altijd weer de nadruk op gelegd: beleg alleen met geld dat je voorlopig niet nodig hebt. Er is eigenlijk  geen beter moment om uit te leggen waarom dat zo belangrijk is dan nu, in deze blog.

Want stel je voor dat blijkt dat je teveel geld in je beleggingen hebt gestoken en wél geld nodig hebt, bijvoorbeeld voor een nieuwe wasmachine of een onverwachte reparatie aan je auto. Hoe zonde zou ’t dan zijn als precies nu jouw aandelen in de min staan, maar je niet anders kunt dan ze verkopen? Dus nogmaals: zorg ervoor dat je altijd een buffer hebt, voor kosten die je misschien nu nog niet hoeft te maken, maar die ooit een keer gaan komen.


Lange termijn visie

Beleggen doe je in principe altijd voor de langere termijn, tenzij je daytrader bent. Daarom gaan we hier verder in op die manier van beleggen die we zeker beginners adviseren. Verderop gaan we nog in op daytrading.

Bekijk je beleggingen niet van dag tot dag

Het is zo verleidelijk: elke dag even kijken hoe je aandelen er bij staan. Leuk ook, zeker als er een opgaande lijn in je rendement zit. En ik geef toe: ik doe het zelf ook regelmatig. Hoewel ik ook een aantal fondsen bezit, waar ik soms maanden niet naar kijk. Maar doe het niet: wen je aan om bijvoorbeeld één keer per maand op een vast moment te kijken naar de koersontwikkeling van de afgelopen weken. Vind je dat te lang, kies dan voor één keer per week.

De kans is namelijk groot dat je er niet bepaald dagelijks wijzer van wordt. Sterker nog: het kan je ook een bepaalde onrust geven, omdat je juist door de koersen van gisteren ook vandaag, en morgen, wil (lees: moet) zien hoe dat zich verder ontwikkelt. Doe het niet, want hoe vaker je kijkt, hoe vaker je ook moet afwegen of je wel of niet moet verkopen. En de kans neemt toe dat je dan wellicht overhaast een beslissing neemt. Mocht je in een maand een goed verkoopmoment hebben gemist, dan komt er ook een volgend, vertrouw daar maar op.

Fundamentele analyse

Een techniek die veel serieuze beleggers toepassen (of zij die analisten volgen) is die van de fundamentele analyse. Dit is een techniek waarbij een analist de aantrekkelijkheid van een aandeel (en dus de kans op waardestijging) inschat op basis van een analyse van het bedrijf zelf. Hierbij kan je denken aan de strategie van het bedrijf, omzetontwikkeling en de bijbehorende kosten, de ontwikkeling van nieuwe producten, kapitaalbehoefte en (heel belangrijk) hoe dit alles eruit ziet bij concurrenten in diezelfde markt.

Op basis van al deze informatie probeert de analist dus vooruit te kijken, een prognose te maken. Dat kan zijn voor de komende maanden of kwartalen, maar ook jaren vooruit. Het spreekt voor zich dat je echt wel wat financiële/economische kennis in huis moet hebben om dit zelf te kunnen en willen doen, inclusief het vermogen om data op de juiste manier te interpreteren.

Jaarlijks herpositioneren op basis van strategie

Bedenk dat een eenmaal gekozen strategie geen keuze voor het leven hoeft te zijn. Kijk jaarlijks eens wat de huidige strategie je heeft gebracht, zowel in rendement als qua gevoel. Uiteraard hoef je niet meteen een strategie vaarwel te zeggen omdat het rendement je wat tegenvalt, wellicht was dat namelijk met een andere strategie ook gebeurd. Kijk bijvoorbeeld eens wat een aantal indexen hebben gedaan en zet jouw rendement daar tegen af.

Heb je redenen om te stoppen met een strategie (en daar laat daarbij verstand prevaleren boven gevoel), ben dan ook oprecht naar jezelf en heroriënteer opnieuw op jouw toe te passen strategie. Dat geldt natuurlijk ook als blijkt dat je veel minder tijd met beleggen bezig kunt zijn dan je had ingeschat, of minder of juist flink meer wilt beleggen.

Herevalueren op bepalende momenten

Het kan natuurlijk zo zijn dat je een bepaald gevoel hebt bij bepaalde beleggingen. Je hebt vertrouwen in een bedrijf, je volgt het bedrijfsnieuws op de voet, net als de kwartaalprognoses. Je leest de jaarverslagen. Dat alles zorgt ervoor dat je denkt dat de topposities binnen het bedrijf goed zijn ingevuld. De vraag is: wat verandert er voor jou als de directeur zijn vertrek aankondigt en je je afvraagt wat daar de reden van is? Hoe reageer je als het bedrijf op overnamepad gaat, of er juist steeds meer geruchten zijn dat het overgenomen wordt? Wil jij dan nog steeds met jouw beleggingen deelnemen in deze onderneming? Of houdt het hier voor jou op? Dit kunnen belangrijke momenten zijn om je beleggingen te heroverwegen. Let wel: laat je niet teveel leiden door emoties, maar handel ook als je wil verkopen met verstand.

Neem je winsten

blank

Het blijft altijd lastig inschatten wanneer je moet verkopen als je eenmaal een lekker rendement hebt geboekt. Kan je het beste wachten omdat de kans reëel is dat die stijgende lijn zich alleen maar voort zal zetten? Of moet je toch je winst nemen omdat er ook wel een einde aan die tendens kan komen? Onze tip: blijf niet wachten en vertrouwen dat er maar geen einde komt aan dat toenemende rendement. Durf ook genoegen te nemen me een prachtig resultaat, wat nog iets prachtiger had kunnen worden. Want pas als je eenmaal je aandelen hebt verkocht, heb je dat rendement ook te gelde gemaakt en bij kunnen schrijven op je beleggingsrekening. Op naar de volgende succesvolle belegging!

Durf ook een positie vast te houden

Maar het tegenovergestelde is ook waar: als je vertrouwen hebt in een bedrijf, en alle signalen staan op groen: durf dan ook geduldig te zijn. Als jouw aandelen niet nu het beoogde koersdoel halen, dan komt dat moment wellicht wel in de nabije toekomst, wanneer jouw visie en strategie klopt.

Winsten nemen met Dollar Cost Averaging

Ben je bang dat, op het moment dat jij je positie verkoopt, je belegging de volgende dag ineens keer 10 gaat? Dat is natuurlijk mogelijk en om je emoties te temperen en gemoedsrust te vergroten, kan het dan interessant zijn om Dollar Cost Averaging toe te passen. Het werkt alsvolgt: door een vaste termijn vast te stellen waarop je steeds een gedeelde van je positie verkoopt, bouw je je positie langzaam af en middel je de verkoopprijs. Velen kennen deze methode voornamelijk voor het aankopen van een positie, maar voor het afbouwen van je positie kun je hem net zo goed gebruiken.

Neem je verliezen

Tegenover winst nemen, staat verlies nemen. Je hoopt dat je er als belegger nooit mee te maken krijgt, maar wees erop voorbereid dat het wel een keer kan gebeuren. Stel dat je aandelen hebt in een bepaald bedrijf, in een branche die het goed doet. Dan gebeurt er iets waarvan duidelijk dat het enorme, en negatieve impact zal hebben, waarschijnlijk ook op jouw belegging. Durf dan ook in te grijpen, in die zin dat je niet afwacht tot de koersen fors dalen, maar dat je verkoopt als het verlies nog beperkt is. Want afhankelijk van de situatie kan het lang duren totdat de markt in die branche zich weer redelijk heeft hersteld. En besef dat je met het geld dat nu vrij komt (al is het minder dan je hebt ingelegd) eventueel weer een nieuwe belegging kunt doen, waarmee je een stukje verlies goed maakt.

Verliezen nemen kan soms lastig zijn, omdat er veel emoties mee gemoeid zijn. Wees jezelf bewust van de biases die opspelen bij het maken van bepaalde beleggingen en probeer een genuanceerd en rationeel beeld te vormen van de belegging. Enkele biases waar je jezelf van bewust moet zijn als belegger:

  • Sunk cost fallacy
  • Anchoring bias
  • Confirmation bias

Koerswaarschuwingen inschakelen

Mocht je nou bang zijn dat je iets mist, qua economisch of bedrijfsnieuws, koersstijgingen of juist dalingen, dan is er daar vaak nog een handige oplossing voor. Je kunt op beleggingspodia namelijk ook koerswaarschuwingen instellen. Stel dat jij het wil weten als je 15% rendement hebt behaald, dan stel je dat in, als koersdoel of percentage. Wil je direct op de hoogte worden gebracht als de koers onder een bepaald niveau komt, dan kan je ook dat vastleggen. Jij kan dus gewoon in je tuinstoel gaan liggen, en merkt het vanzelf als er echt belangrijk nieuws is over jouw beleggingen. Op dat moment kan je altijd nog besluiten om inderdaad te verkopen, of om je aandelen toch nog een tijdje aan te houden.

Daarnaast kun je ook nieuwsalerts instellen voor jou beleggingen via bijv. Google News.


Korte termijn visie

blank

Het wordt natuurlijk een heel ander verhaal als je kiest voor een compleet andere benadering van beleggen, als je op korte termijn rendementen wil halen. Dit geldt dus voor beleggers die als doel hebben om maandelijks een bepaald bedrag te verdienen met hun beleggingen. Een groter verschil met de belegger die investeert, als het ware achterover leunt en na verloop van tijd zijn rendement pakt, is nauwelijks denkbaar. Daytrading vraagt dan ook absoluut om keuzes maken, in een bepaalde strategie, en analyses maken.

Daytraden betekent tijd vrijmaken

Laten we één ding voorop stellen en daar moet je 100% ja tegen zeggen: als je kiest voor daytrading, kies je ook voor een behoorlijke tijdsinvestering. Daytrading houdt namelijk o.a. in dat je de markt, en uiteraard jouw aandelen of andere beleggingsinstrumenten, volgt. Je moet immers direct handelen als jouw doel in zicht komt. Daytraden is actief handelen, posities openen, posities sluiten etc. en daar moet je dus de tijd voor kunnen en willen nemen. Om die relatief kleine winsten per dag te behalen, moet je meestal wel ook in iets grotere bedragen handelen. Veel daytraders gebruiken daarom ook hefbomen, waarmee je met dezelfde inzet meer koerswinst kunt realiseren, maar ook meer kunt verliezen. Realiseer je dus altijd dat je met een hefboom meer risico neemt! Ook moet je als daytrader willen investeren in het doorgronden van analysetechnieken. We bespreken er een paar kort, omdat elke techniek veel meer aandacht verdient dan als onderdeel van deze blog over het verkopen van aandelen. Lees, lees meer, verdiep je en bepaal jouw strategie.

Scalping

Eén strategie is bijvoorbeeld scalping, waarbij je dagelijks veel trades uitvoert. Per handeling is het rendement beperkt, het rendement zit vooral in de massa. Goed om te weten: scalping is een zeer actieve manier van beleggen. Scalping vraagt enorme discipline: je moet er continu bovenop zitten omdat je met één onjuiste handeling heel veel kleine winstjes in één keer weg kan vagen.

Boxtrading

Een andere daytrading beleggingsstrategie is boxtrading. Bij boxtrading loer je steeds op een moment waarop de volatiliteit (bewegelijkheid) van bepaalde beleggingsinstrumenten laag is. Op dat moment is immers de kans het grootst dat er opeens wél flinke beweging ontstaat. En dan is het dus ook zaak om zo snel mogelijk te handelen.

Technische analyse

Onder technische analyse wordt verstaan het bestuderen van grafieken die zijn ontstaan uit reeksen aandelenkoersen over een bepaalde, lange periode en daarin andere, historische gegevens meenemen. Op basis daarvan probeer je de aankomende koersontwikkeling te voorspellen. Er wordt hierbij niet gekeken naar financiële informatie van bedrijven, die juist bij fundamentele analyse (zoals hierboven besproken) een belangrijke rol speelt. Je let dus op de koersontwikkeling in de afgelopen periode. Tegenstanders van technische analyse beweren dat dat geen zin heeft, omdat alle bekende informatie juist nu al is verdisconteerd in de huidige koersen. Volgens hen heeft het alleen zin om vooruit te kijken. In technische analyses wordt er bijvoorbeeld gekeken naar koerspatronen en trends. Daarnaast worden er allerlei indicatoren gebruikt. Men werkt bijvoorbeeld met termen als steun, dat is een bepaalde koers waar dit aandeel gezien eerdere bewegingen niet doorheen zal zakken. Weerstand is het tegenovergestelde: de koers heeft al een paar keer een bepaalde waarde aangetikt, maar stijgt niet verder.

Neem je winsten

Juist in daytrading gaat het er dus ook om dat je winsten durft te pakken. Niet twijfelen, maar doen. Niet wachten tot de koers verder stijgt. Want als dat niet gebeurt, moet je wachten tot de omslag komt en ben je dus niet meer aan het daytraden.

Neem je verliezen

Het tegenovergestelde geldt dus ook. Mocht je er een keer naast zitten, mocht de koers nou toch eens de andere kant op klappen: wacht niet op herstel. Neem je verlies en investeer je kostbare tijd in de volgende transactie. Doe je dat niet, blijf je wachten en houd je deze positie dus langer aan, noem dan jezelf geen daytrader, maar belegger. Nogmaals: daytraden is winsten én verliezen nemen op dezelfde dag. Leer hiervan en maak een aantekening. Morgen is er een nieuwe ronde en krijg je nieuwe kansen.


Markten blijven langer irrationeel dan jij solvabel

De titel van deze alinea is een uitspraak van de bekende econoom John Maynard Keynes (1883 – 1946). Keynes werd bekend door zijn boek ‘The General Theory of Employment, Interest and Money’, waarmee hij ook grondlegger werd van de Keynesiaanse economie. Hij bedoelde het volgende met zijn uitspraak: als jij denkt er goed aan te doen erop te speculeren dat de aandelenmarkt bij zinnen gaat raken, dan is de kans groot dat je door je geld heen bent, voordat je wel of niet gelijk gaat krijgen. Anders gezegd: misschien ga je ooit gelijk hebben, maar het krijgen is nog een ander verhaal, maar ook in de financiële wereld lang niet altijd op het moment dat dat jou uitkomt. Houdt daar rekening mee bij het afwegen van je beleggingsportefeuille.


Dollar Cost Averaging bij verkoop

blank

Dollar Cost Averaging is een strategie die we al eens hebben besproken in een blog over aandelen kopen. Deze keer kort uitgelegd: in plaats van een bedrag in één keer in te leggen, doe je dat gespreid. Daardoor koop je dus tegen verschillende koersen in, en middel je je inleg over een lange periode. Voordeel is dat je waarschijnlijk gemiddeld genomen tegen een goeie koers inkoopt, omdat een eventuele piek of dal grotendeels word geëgaliseerd. En natuurlijk kan je deze Dollar Cost Averaging strategie ook toepassen op het moment dat je je aandelen verkoopt. Waar je met een verkoop van al je aandelen nog maar moet afwachten dat later blijkt of je op een relatief goed of minder moment hebt verkocht, middel je de verkoopwinst door je aandelen gespreid en dus tegen verschillende koersten te verkopen.


Verkoopstress voorkomen? Kies voor indexbeleggen

Al lezende kan je waarschijnlijk niet wachten met het selecteren van een strategie, die je gaat loslaten op jouw beleggingsportefeuille. Maar het kan ook dat je nu ontdekt dat je helemaal geen tijd hebt om je zo actief met beleggen, specifiek met verkopen, bezig te houden. Wellicht komt het besef dat je ook helemaal geen verkoopstress wil ervaren. In dat geval is opnieuw indexbeleggen een hele fijne strategie. Omdat je immers niet in individuele aandelen belegt, hoef je je ook minder druk te maken over het moment waarop je ze het beste kan verkopen. Je smeert je inleg als het ware uit over een brede range aan aandelen, waardoor het ook wat minder nauw aankomt op het moment van verkopen. De fluctuaties van jouw mandje aandelen gaan immers minder hard naar boven of naar beneden dan bij individuele aandelen.

De artikelen op beleginfo.nl zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. De inhoud van de artikelen is om bezoekers te informeren en dienen niet als aanbeveling. Let op, beleggen is risicovol.
foto auteur Bart Verberkt
Dit artikel is geschreven door Bart Verberkt

Van beroep (financial) projectcontroller, als zzp'er. Sinds 2020 eigenaar van een chambres d'hôtes in de Bourgogne, organisator van retraites en tekstschrijver dus, met name over financiële onderwerpen.

Tip van Beleginfo.nl

degiro
© BelegInfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies