Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. - We ontvangen mogelijk een commissie als u zich inschrijft via onze affiliate links.

Kun je geld beleggen zonder risico?

Kun je geld beleggen zonder risico?

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

Geld verdienen is fijn. Geld kwijtraken wat minder. Daarom zoeken veel mensen naar mogelijkheden om te beleggen zonder risico. Maar kan dat wel? En welke mogelijkheden bestaan er voor jou? In dit artikel lees je daar alles over.


Beleggen zonder risico bestaat niet

Gratis geld bestaat niet, net als beleggen zonder risico niet bestaat. Hoe klein het risico ook is, je loopt altijd een risico wanneer je je geld ergens in belegt. Uiteraard is het wel mogelijk om het risico zoveel mogelijk uit te sluiten, of om beleggingen te kiezen die in het verleden altijd rendement hebben opgeleverd, maar ook daarmee ga je nooit voor de volle 100% zorgen voor een risicoloze belegging. Wel kun je het risico op verlies enorm minimaliseren. Daar gaat dit artikel over.

Waarom risico minimaliseren?

Beleggers die heel actief zijn met beleggen, hebben vaak een hogere tolerantie voor risico dan startende beleggers of mensen die zich niet druk willen maken over beurskoersen. Een risico minimaliseren is in dat geval handig. Je hoeft niet zoveel bezig te zijn met je beleggingen, terwijl je toch vrijwel zeker weet dat er geld verdiend wordt met je spaargeld. Je kunt het risico op verlies minimaliseren door je te verdiepen in welke risico’s een bepaalde belegging met zich mee mag nemen.


Welk risico loop je met beleggen?

Iedere belegging kent verschillende aspecten waarop winst of verlies gemaakt kan worden. Hieronder zie je een overzicht hoe die risico’s tot stand komen en waar ze vandaan komen.

1. Marktrisico

Als eerst is er natuurlijk het meest voor de hand liggende risico. Een marktrisico loop je eigenlijk altijd wanneer je een belegging doet die afhankelijk is van marktwaardes. De koers van een aandeel kan bijvoorbeeld een natuurlijke golfbeweging laten zien. Die golfbeweging kan kort of lang zijn, en in mindere of meerdere mate aanwezig zijn. Je kunt het marktrisico het beste analyseren door naar historische gegevens van een aandeel te kijken en op die manier een inschatting te maken van de (mogelijke) risico’s op een waardevermindering in de markt.

2. Rente risico

De marktrente en de waarde van aandelen zijn nauw aan elkaar verbonden. Bij beleggingen is het een risico dat de marktrente stijgt, omdat daardoor de aandelen vaak in waarde dalen. Op dit moment is de marktrente laag, waardoor de waarde van aandelen redelijk stijgt. Maar zodra de rentepercentages weer stijgen zullen er mogelijk veel aandelen zijn die weer een stukje in waarde dalen. Dit geldt met name voor aandelen en obligaties.

3. Politiek risico

De politiek is onvoorspelbaar. Soms worden er beleidsplannen gemaakt waar je als belegger van profiteert, maar aan de andere kant kan het ook nadelen hebben. Politieke invloeden kunnen ook een grote invloed hebben op de beurs. Kijk maar naar de Brexit. Had jij geïnvesteerd in bedrijven die door de Brexit financieel in de problemen komen, dan was je nu misschien wel een fortuin verloren. De politieke beslissingen kunnen dus nadelige gevolgen hebben voor jouw investeringen en beleggingen. Dit kan ook gecombineerd zij met een wetgevend risico, waarbij een bepaalde wet ervoor zorgt dat je beleggingen hun waarde (deels) verliezen.

4. Liquiditeit risico

Sommige beleggingen zijn niet direct om te zetten in geld. Met andere woorden, ze zijn niet liquide. Bij een belegging kan dit een mogelijk risico zijn, met name wanneer het een belegging is die uniek is en vooral door verzamelaars wordt gekocht. Denk daarbij aan kostbare kunstwerken, wijn, whiskey of bijzondere munten. Dit kan een risico zijn wanneer jij de waarde van je belegging wilt incasseren of het product wilt verkopen maar geen koper kunt vinden. Je hebt dan wel een dure bezitting, maar omdat het niet liquide is, loop je alsnog het geld mis.

5. Koopkracht risico

Een rendement van 5% is best prima. Maar niet wanneer de inflatie 4% is. Je houdt dan netto namelijk maar 1% aan rendement over. Niet bepaald goed voor je koopkracht. Bij veel beleggingen in bedrijven wordt het inflatierisico redelijk afgedekt, voornamelijk omdat bedrijven in tijden van hogere inflatie ook hogere winst maken. Inflatie is vaak namelijk gekoppeld aan een grotere economische groei. Maar dit geldt niet bij alle aandelen. Je kunt dus zomaar een aandeel kiezen waarbij de inflatie een groot deel van je netto rendement opsnoept.

6. Belasting risico

Beleggen is jarenlang een zeer lucratieve vorm van sparen geweest. Helaas zijn veel beleggers afhankelijk van de overheid wanneer het gaat om de toekomstige regelgeving. Wanneer je geld investeert en daar bijvoorbeeld dividend over ontvangt, kan dat in de toekomst andere gevolgen hebben voor je belastingaangifte dan vandaag. Omdat niet alle vormen van beleggingen hetzelfde zijn, loop je dus altijd het risico dat jouw beleggingen zwaarder worden belast, waardoor je netto minder rendement overhoudt.


Laag risico staat vaak gelijk aan laag rendement

Een goede graadmeter voor het risico van een belegging is het uiteindelijke rendement dat je erover ontvangt. Een rendement van 5% is vaak het resultaat van een redelijk veilig belegging, terwijl je boven de 10% al kijkt naar de wat risicovollere investeringen. Hoewel er ook risico’s kleven aan beleggingen met weinig rendement, ben je hierbij een stuk zekerder over je geld. Je kunt natuurlijk ook het risico verminderen door minder geld in te leggen. Zo loop je netto uiteraard ook minder risico om geld te verliezen.

Hoeveel risico ben je bereid te lopen?

Een belangrijke eerste vraag is om te bepalen hoeveel risico je bereid bent te lopen. Ga je voor het ‘snelle’ geld en zet je daarmee duizenden euro’s op het spel, of kies je voor een behoudendere aanpak en speel je het op relatief ‘veilig’? Door de bovenstaande risico’s in te schatten en daarbij vooral te kijken naar de marktrisico’s van een belegging kun je een redelijk goede inschatting maken van de globale risico’s die je loopt. Inflatie, wetswijzigingen of politieke beslissingen zijn niet altijd goed in te schatten, dus dat risico loop je zelfs met een zeer goed overwogen belegging.

Risico beperken

Wil je het risico op je beleggingen zoveel mogelijk beperken? Dan zijn er een aantal opties waar je voor kunt kiezen.

Hedgen

Als eerste is het mogelijk om gebruik te maken van het zogenaamde hedgen. Hedgen betekent afdekken en dat is wat deze beleggingsstrategie dan ook doet. Hedgen kan bijvoorbeeld door ‘short’ te gaan op een aandeel, terwijl je ook al long gaat op hetzelfde aandeel. Je gaat dan short op een tegengestelde koersbeweging. Je dekt jezelf daarmee in dat de koers de andere kant op gaat. Dit is met name verstandig bij koersen die flink kunnen schommelen, bijvoorbeeld rond de bekendmaking van kwartaalcijfers, maar vliegtuigmaatschappijen doen vaak hetzelfde met het vastleggen van de prijzen voor kerosine.

Dollar cost averaging

Een andere methode is dollar cost averaging. Hiermee let je niet op de prijs van een aandeel, maar besluit je om periodiek een aantal aandelen te kopen voor één vaste prijs. Zeg bijvoorbeeld 100 euro per maand. De ene maand krijg je daar 10 aandelen voor omdat de aandelen € 10,- per stuk kosten, en een jaar later krijg je voor je 100 euro misschien maar 2 aandelen omdat de koers enorm is gestegen. Wanneer je een bedrijf of aandeel kiest dat niet jaar in jaar uit verlies draait, zal je door deze tactiek toe te passen vrijwel altijd winst maken. Een nadeel van dollar cost averaging is dat het wel lang duurt voordat je geld verdient, omdat je natuurlijk ook aandelen koopt wanneer deze heel duur zijn en later weer in waarde verminderen.

Lees verder in ons artikel: Wat is ‘dollar cost averaging’?


Zeer veilige beleggingen

Wanneer je op zoekt gaat naar de veiligste beleggingen, dan heb je niet zoveel keus. Ook vallen de rentes die je ontvangt vaak nogal tegen. Hieronder een overzicht met de opties die je hebt wanneer je zeer veilig wilt beleggen met je geld.

  • Sparen op de bank met de hoogste rente (let wel even op het depositogarantiestelsel).
  • Spaarrente vastzetten voor een aantal jaar op een depositorekening.
  • Beleggen in (staats)obligaties met een vast laag rendement.
  • Beleggingsfonds met laag risicoprofiel die namens jou investeren.

Beleggingen met iets meer risico

Vind jij de rentes op een (deposito)rekening te laag en doen obligaties je ook niet zoveel? Dan heb je de mogelijkheid om te beleggen in iets risicovollere opties. Een voorbeeld is een indexfonds. Wanneer je belegt in een indexfonds, beleg je automatisch in alle bedrijven die in één index vallen. De AEX is bijvoorbeeld zo’n index, waar de 25 grootste Nederlandse bedrijven onder vallen.

Heel eenvoudig gezegd: als jij 100 euro belegt, krijgt jij van ieder van die bedrijven dus een aandeel van 4 euro. Die bedrijven maken ieder jaar winst of verlies, maar een gehele index groeit eigenlijk altijd wel. Zeker op de lange termijn is een rendement van 6-8% op een indexfonds haalbaar. Omdat het eigenlijk vrijwel onmogelijk is dat de gehele index verlies maakt op de lange termijn, is indexbeleggen dus betrekkelijk veilig.

Vastgoed of vastgoedfondsen

Stop je geld in stenen. Het is vast niet de eerste keer dat je die zin leest of hoort. En dat is ook met een reden. Beleggen in vastgoed of vastgoedfondsen is een hele fijne manier om een goed rendement over je belegging te ontvangen. Huizenprijzen stijgen over het algemeen altijd en zelfs als de economie een flinke tik krijgt, kun je enkele jaren later toch het huis met een flinke winst verkopen. Omdat je niet kunt speculeren op vastgoed en het dus altijd een fysieke investering blijft, is het dus een betrekkelijk veilige belegging.


Zoals je ziet is veilig beleggen dus niet mogelijk. Zelfs op de bank kan er wat met je spaargeld gebeuren, zeker wanneer het niet gedekt is door het depositogarantiestelsel. Het is daarom een zoektocht naar welk risico jij wilt nemen en in wat voor soort aandelen, vastgoed of obligaties jij wilt beleggen. Hopelijk heb je met dit artikel een goed beeld gekregen van alle mogelijkheden.


De artikelen op beleginfo.nl zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. De inhoud van de artikelen is om bezoekers te informeren en dienen niet als aanbeveling. Let op, beleggen is risicovol.
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Tip van Beleginfo.nl

degiro
© BelegInfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies