Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. - We ontvangen mogelijk een commissie als u zich inschrijft via onze affiliate links.

Hoe kun je beleggen in kernenergie (uranium)?

Hoe kun je beleggen in kernenergie (uranium)?

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

Kernenergie klinkt misschien niet direct als een interessante belegging. In Nederland bouwen we immers zoveel mogelijk kernreactoren af. Wij gebruiken deze vorm van energie het liefst minder. Maar dat is niet in alle landen zo. Daar wordt kernenergie juist steeds vaker gebruikt als energiebron. Dit gebeurt voornamelijk in opkomende economieën zoals onder andere India of China. Daarnaast biedt veilige ontwikkeling van kernenergie een efficiënt en duurzame oplossing voor klimaatproblematiek. Er zijn ook nog andere redenen waarom beleggen in kernenergie slim kan zijn. In dit artikel lees je daar alles over.


Waar kan ik beleggen in kernenergie?

DEGIRO - De beste broker voor kernenergie aandelen en ETF's

Imageblank
Bezoek DEGIRO
Pluspunten
  • Groot aanbod aan kernenergie aandelen en ETF's
  • Goedkoop handelen met DEGIRO kernselectie
  • Gebruiksvriendelijk handelsplatform
  • Handige mobiele app

Bij DEGIRO vind je het grootste aanbod aan kernenergie aandelen en ETF’s in Nederland. Onder andere de hieronder genoemde aandelen zijn verhandelbaar bij DEGIRO. Het handelsplatform van DEGIRO is daarnaast een van de meest gebruiksvriendelijke. Met de mobiele applicatie kun je ook gemakkelijk onderweg je aandelenportefeuille bijsturen.

Bezoek DEGIRO

Beleggen in kernenergie; verschillende mogelijkheden

Wanneer je belegt in kernenergie, gaat het niet alleen maar om de energie zelf. Dat is namelijk moeilijk om in te beleggen. Wel kun je in de rest van het proces beleggen. Want de grondstoffen moeten ergens gedolven worden, de waarde van die grondstoffen kan stijgen of dalen en er zijn ook andere gebruikers van de grondstoffen die benodigd zijn voor kernenergie.

Uranium is bijvoorbeeld een grondstof die onder andere in nucleaire reactoren gebruikt wordt, maar ook in andere materialen. Dat is niet schadelijk, omdat uranium van zichzelf niet radioactief is en in de natuur voorkomt. Pas als het verrijkt wordt in de nucleaire reactor is het schadelijk. Dat betekent dat de vraag naar de grondstof ook op andere niveau’s dan alleen bij reactoren kan stijgen of dalen. Voorbeelden waar ‘verarmd’ uranium voor gebruikt wordt zijn contragewichten in bijvoorbeeld vliegtuigen, maar ook munitie.

Grondstoffen zoals Uranium en Thorium

De grondstof uranium is wellicht één van de meest bekende grondstoffen die gebruikt wordt bij de opwekking van energie. Uranium wordt gedolven en vervolgens verrijkt of verarmd. Wanneer het verrijkt wordt, betekent het dat het gehalte van de Uraniumisotoop U235 in grotere hoeveelheden aanwezig is. Dat zorgt voor radioactiviteit waarmee energie opgewekt kan worden. Veel velen is dit geen houdbare vorm van energieopwekking, omdat het radioactieve afval nog tienduizenden jaren radioactief blijft.

Daarom wordt er ook geopperd om de grondstof thorium te gaan inzetten. Dit is een vorm van energieopwekking waarmee gesmolten zand of zout wordt gebruikt bij de opwekking van energie. Een stuk groener dan kernenergie. Hoewel het bouwen van kernreactoren die kunnen werken met thorium nog wel jaren of tientallen jaren kan duren, zijn veel wetenschappers het erover eens dat thorium een beter alternatief is dan uranium. Dit omdat er bij thorium geen plutonium gemaakt kan worden, die dan weer terecht kan komen in nucleaire wapens.

Grondstof niet verhandelbaar in Nederland

Uranium en thorium zijn in Nederland niet te verhandelen op de aandelenmarkt. Ben je wel geïnteresseerd? Dan zou je kunnen kijken naar de Uranium Participation Corporation. Deze corporatie is een holding die probeert om de uraniumprijs 1-op-1 te spiegelen. De holding heeft zelf geen eigen uranium, maar werkt samen met Denison Mines. Wanneer je in Uranium Participation Corporation wilt beleggen, dan kan dat alleen via Nederland door de aandelen te kopen via Frankfurt Börse. Dit kan nadelig zijn, in verband met de grote transactiekosten die het platform rekent en de grote spread die er heerst.

blank


Mining bedrijven

Naast de grondstof is het ook mogelijk om in de mining companies te beleggen. Dit zijn de bedrijven die er wereldwijd voor zorgen dat er genoeg uranium uit de grond wordt gehaald om grondstoffen mee te maken. Op dit vlak heb je een aantal mogelijkheden met bedrijven. Ze zijn alleen niet allemaal via

  • Cameco – De grootste beursgenoteerde uranium delver ter wereld. In 2015 was Cameco met 18% s’ werelds op één na grootste uranium delver.
  • Kazatomprom – Een bedrijf Kazakhstan dat met 40% de grootste uranium delver ter wereld is. Het gedolven uranium wordt alleen gebruikt voor ‘groene’ energie, geen wapens.
  • Nexgen Energy – Een groot Canadees bedrijf dat probeert zo duurzaam mogelijk energie op te wekken voor de hele wereld.

Verhandel Cameco, Kaztomprom en Nexgen op DEGIRO »

URA ETF

Naast de reguliere mining bedrijven voor uranium zijn er ook nog de overkoepelende ETF’s. Deze ETF’s bestaan uit bedrijven die in de breedste zijn van het woord bezig zijn met uranium. Dit zou een goede investering kunnen zijn wanneer je veel verwacht van uranium als grondstof, met name voor de langere termijn. Het gaat hier dus om alle processen. Van het zoeken, delven, verwerken en gebruiken van uranium. Het is in Nederland niet mogelijk om in de URA ETF te beleggen.

Verhandel URA ETF op DEGIRO »

Van Eck Uranium+Nucleair ETF

De Van Eck Uranium+Nucleair ETF is een ETF die als eerste ETF uit de Verenigde Staten de globale markt van uranium volgt. De markt is enorm en met deze ETF beleg je in één keer in ongelooflijk veel (inter)nationale bedrijven die bezig zijn met het zoeken, delven en verwerken van uranium of andere nucleaire grondstoffen. Je kunt uiteraard ook alle holdings bekijken die aangesloten zijn bij de Van Eck Uranium+Nucleair ETF en zelf kiezen welke investeringen je wilt doen.

Verhandel Van Eck Uranium+Nucleair ETF op DEGIRO »


Andere bedrijven actief in kernenergie

We hebben nu gekeken naar de grondstoffen om (verrijkt) uranium of nucleaire energie te maken. Maar dan zijn er ook nog andere bedrijven die zich bezighouden met kernenergie. Ook dit zijn weer compleet andere bedrijven, die dus volledig buiten de grondstoffen en ETF’s omgaan. Dat komt omdat het gaat om bedrijven die op andere manieren bezigzijn met Uranium. Hieronder benoemen we er een aantal.

SMR’s

SMR’s zijn Small Modular Reactors. Dit zijn nucleaire reactoren waarmee schonere energie opgewekt kan worden dan door kolencentrales. Omdat deze modulaire reactoren kleiner zijn dan de soms honderden meters grote reactoren is het veel eenvoudiger, laagdrempeliger en goedkoper om energie op te wekken. Er zijn een aantal bedrijven bezig met de ontwikkeling van deze SMR’s, waaronder:

  • Rolls Royce
  • Toshiba
  • Hitachi

Verhandel SMR Aandelen op DEGIRO »


Energiemaatschappijen die zich (gedeeltelijk) richten op nucleair

We mogen natuurlijk ook de energiemaatschappijen niet vergeten. Want hoewel we in Nederland alleen te maken hebben met natuurlijk opgewekte stroom of kolencentrales, wordt er door buitenlandse energiemaatschappijen soms ook gedeeltelijk gebruikt gemaakt van nucleaire energie. Dit is een relatief schone manier van energieopwekking, waardoor het bij meerdere beursgenoteerde bedrijven onderdeel van de strategie is. Enkele voorbeelden zijn:

  • Duke Energy Corp
  • Dominion Energy Inc
  • Exelon Corp
  • Public Service Enterprise
  • Tokyo Electric Power Co. Holding

Verhandel bovenstaande aandelen op DEGIRO »


Bouwers van kerncentrales

Kerncentrales moeten uiteraard ook gebouwd worden. En die constructie is niet hetzelfde als bij een normaal gebouw. Er komt metersdik beton bij kijken en ook zijn er nog steeds ontwikkelingen bezig om alles zo veilig mogelijk te maken. Ook daar zijn enkele bedrijven dagelijks mee bezig, waar jij ook in kunt investeren. Enkele voorbeelden zijn:

  • Samsung C&T Corporation
  • Mitshubishi Heavy Industries

Verhandel kerncentrale aandelen op DEGIRO »

blank


Beheer van kerncentrales en transport

Wanneer energie in een kerncentrale wordt opgewekt, moet dit beheerd worden en gedistribueerd worden naar gebruikers van de stroom. Dit doen de beheerders van kerncentrales. Enkele voorbeelden van bedrijven die zich hiermee bezighouden zijn:

  • KEPCO
  • BWX Technologies

Verhandel bovenstaande aandelen op DEGIRO »


Beheer en opruimen van kernafval, en nucleaire veiligheid

Zoals je misschien wel weet, is het verwerken van kernafval een lastige klus. Kernafval is zwaar radioactief en kan ongezond zijn voor de gezondheid wanneer er niet goed mee omgegaan wordt. Ook hier zijn speciale bedrijven voor, die ook helpen bij het opruimen van kernafval na een ramp. Het onderstaande bedrijf was bijvoorbeeld ook betrokken bij het opruimen en de decontaminatie van de nucleaire ramp bij Fukushima.

  • Fortum

Verhandel Fortum op DEGIRO »


Uranium verwerkers

Wanneer uranium uit de grond komt, is het nog niet direct klaar om verwerkt of getransporteerd te worden naar een kerncentrale. Daar komen de uranium verwerkers bij kijken. Dit zijn bedrijven die het fysieke product verwerken, opslaan en eventueel vervoeren naar het volgende productieproces. Het bedrijf hieronder is daar een voorbeeld van:

  • YellowCake PLC

Verhandel Yellowcake PLC op DEGIRO »


De wereld van uranium is zoveel groter dan alleen de grondstof. Er komen zo ontzetten veel processen kijken bij de delving, transport, verwerking en het gebruik, dat er tientallen bedrijven zijn waarin je kunt beleggen. En zelfs nadat het uranium in gebruik is genomen ben je er nog niet met de opties. Want de opgewekte energie moet ergens naartoe. Er zijn dus legio opties om te beleggen in uranium. Heb jij al een favoriete methode?


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

De artikelen op beleginfo.nl zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. De inhoud van de artikelen is om bezoekers te informeren en dienen niet als aanbeveling. Let op, beleggen is risicovol.
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Tip van Beleginfo.nl

Uranium DEGIRO
Uranium DEGIRO
© BelegInfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies