Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. - We ontvangen mogelijk een commissie als u zich inschrijft via onze affiliate links.

Wat zijn de beste wereldwijde ETF indexfondsen?

Wat zijn de beste wereldwijde ETF indexfondsen?

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

ETF indexfondsen worden steeds populairder. Niet zo vreemd natuurlijk: het beleggen in ETF’s is relatief veilig, met toch een goede kans op een aantrekkelijk rendement. Wat zijn de eisen waaraan een goed wereldwijd opererend ETF indexfonds moet voldoen en welke ETF indexfondsen zijn wereldwijd de beste? We nemen je mee in de wereld van de ETF’s.


Waaraan voldoet een goed wereldwijd ETF indexfonds?

We bespreken een aantal aspecten waarop je een ETF indexfonds kunt beoordelen. Uiteraard bepaal je zelf welk aspect voor jou zwaar weegt bij het kiezen uit het toenemende aantal wereldwijd opererende ETF indexfondsen.

De kosten van het beleggen in een ETF

Laten we als goede Nederlanders eens beginnen met de kosten. Het is niet makkelijk om hier een concrete richtlijn voor te geven, juist omdat de kosten zo enorm verschillen. Als je echter een aantal ETF indexfondsen met elkaar vergelijkt, dan heb je al snel in de gaten bij welke ETF je relatief duur uit bent, en welke er qua kosten juist gunstig uitspringt. Uiteraard moet je een ETF indexfonds op meerdere aspecten beoordelen, zodat je een goed en onderbouwd gevoel hebt bij wat je koopt.

1. DEGIRO - Kernselectie zonder transactiekosten

Imageblank
Bezoek DEGIRO

Eén aantrekkelijke optie willen we je niet onthouden. DEGIRO biedt een ETF kernselectie aan. DEGIRO heeft daarin een aantal speciaal geselecteerde  ETF’s gebundeld. Als je kiest voor de DEGIRO kernselectie, dan weet je zeker dat je beschikt over een breed gediversifieerde aanvulling op je portefeuille. De vier meest populaire ETF’s binnen de DEGIRO kernselectie zijn alle van gerenommeerde aanbieders, namelijk iShares en Vanguard. Voor een aantal ETF’s binnen DEGIRO betaal je geen transactiekosten. Je maakt zelf de keuze uit een aantal sectoren en regio’s.

Bezoek DEGIRO

Goede spreiding (wereldwijd)

Met het investeren in een ETF indexfonds neem je al de verstandige beslissing om te investeren in meerdere regio’s. Doen de aandelen in een bepaalde regio het niet goed (door factoren die juist daar spelen, of meer dan in andere regio’s) dan zorgen de aandelen bij bedrijven in andere regio’s voor een goede balans. En andersom. Er zijn scenario’s denkbaar dat elke regio wordt getroffen (denk aan een beurskrach, denk aan een wereldwijd virus), dan is die balans uiteraard weg. Echter: komt de omslag, dan profiteren ook meteen alle regio’s daarvan. Kies je voor wereldwijde spreiding, dan spreid je je risico nog meer. Er zijn altijd regio’s die het goed doen, er zijn ook altijd regio’s die wat minder goed presteren. Door je geld in te leggen in een wereldwijd ETF indexfonds zorg je voor een mooie weging en een mooie middeling van koersresultaten.

Indexfondsen presteren ook in minder gunstige periodes

blank

Eigenlijk kunnen we hier een soortgelijk verhaal vertellen over spreiding. Als je aandelen van één bedrijf koopt, dan ben je afhankelijk van de economische grillen van het bedrijf en dus van de beurskoers. Investeer je ook in aandelen van een bedrijf in een branche waarvan de koersen minder heftig fluctueren en zich gestaag ontwikkelen, dan doe je al enigszins aan spreiding. Heb je geld belegd in aandelen in vijf verschillende sectoren en/of regio’s, dan geldt dat nog meer. Kies je echter voor een ETF indexfonds waarin nog veel meer bedrijven, sectoren en regio’s zijn vertegenwoordigd, dan heb je een veilige spreiding die je nauwelijks op een andere manier kunt realiseren.

Er zijn altijd bedrijven, branches en regio’s die goed presteren. Er zullen er ook altijd zijn die ’t wat minder goed doen. Als die eerste groep in de meerderheid is (en dat is absoluut een normale situatie), dan zal jouw rendement zich dus gestaag maar positief ontwikkelen. Alleen in een situatie van een beurskracht of een pandemie is het even billen knijpen en rustig betere tijden (die altijd weer komen) af te wachten. Op dat moment zal je ook zien dat jouw portefeuille zich in rap tempo herstelt.

Hoe betrouwbaar is de aanbieder?

Wat wij zelf een hele belangrijke factor vinden bij het selecteren van het juiste ETF indexfonds is de betrouwbaarheid van de aanbieder, degene die dit fonds op de markt zet. Is het een partij waarvan je de naam al vaker positief hebt gehoord of gelezen? Is het een financiële instelling die meerdere producten op de markt zet? Ook belangrijk is sinds wanneer de aanbieder actief is op dit gebied. Zoek informatie, beoordelingen en ervaringen. Bekijk de website zorgvuldig, kijk naar contactgegevens en inschrijvingen. Mocht de aanbieder je fantastische rendementen in het vooruitzicht stellen, wees dan vooral op je hoede.

Wat is het vermogen van het fonds?

Het is heel simpel: hoe groter de aanbieder is, hoe grote het fonds dat hij beheert, hoe lager de kosten in relatieve zin zullen zijn. Het tegenovergestelde is dus ook waar. Des te kleiner (en waarschijnlijk ook nieuwer) de aanbieder is, en hoe kleiner het fonds is, des te hoger zullen zijn kosten zijn. En jij begrijpt wie die relatief hoge kosten betaalt: juist, jij. Want deze kosten zullen op de één of andere manier in de dienstverlening worden verrekend. Kijk daarom ook goed in de kleine lettertjes, want lang niet alles wat gratis is, kost jou niets. Als er ergens staat dat bepaalde kosten niet worden berekend, dan is de kans reëel dat je die op een andere manier alsnog betaalt.

Dividend, dividendbelasting en dividendlekkage

blank

Check van tevoren of er dividend wordt uitgekeerd, en zo ja hoeveel. Dat verhoogt namelijk je rendement. Maar zoek ook uit hoeveel dividendbelasting je betaalt, en of er sprake kan zijn van dividendlekkage. Dit is overigens een verwarrende term, want het is geen dividend dat weglekt, maar dividendbelasting, die je terug kunt vragen in je belastingaangifte. Dit is bijvoorbeeld het geval als je dividend krijgt uitgekeerd uit een land dat een hoger belastingpercentage hanteert en Nederland geen verdrag met dat land heeft. Het kan dan dus zijn dat je in plaats van de voor ons gebruikelijke 15% bijvoorbeeld 30%  dividendbelasting betaalt. Zonde voor je rendement!


De grootste wereldwijde ETF indexfondsen

We bespreken drie ETF indexfondsen die wereldwijd opereren, dus in ieder geval garant staan voor spreiding.

Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Dis (ticker VRWL)

In dit All-World indexfonds van Vanguard wordt getracht de hele wereldeconomie te kopiëren, na te bootsen, te evenaren. Dit fonds volgt de FTSE All-World index. Medio 2020 was er ruim 4 miljard Amerikaanse Dollars in dit Vanguard indexfonds belegd, zowaar niet bepaald een kleine jongen dus. Vanguard heeft zijn thuisbasis overigens in Ierland, en we hebben het hier over maar liefst ruim 3.000 aandelen die vertegenwoordigd zijn in dit ETF indexfonds. Je betaalt jaarlijks 0,22% managementfee over de waarde van je inleg. Je krijgt die kosten niet gefactureerd, ze worden verwerkt in de waardering van dit Vanguard indexfonds. Of je transactiekosten betaalt, is uiteraard afhankelijk van de partij waarbij je investeer in dit wereldwijde indexfonds. Je krijgt jaarlijks ook circa 2% dividend uitgekeerd, wat je dus ook als rendement kunt zien. Sommige beleggers zien dit als een nadeel, omdat je er belasting over betaalt. In de afgelopen jaren haalde Vanguard ruim 12% rendement met dit ETF indexfonds, een mooie score.

iShares MSCI World ETF (ticker IWDA)

Net als Vanguard is iShares een betrouwbare partij op het gebied ETF indexfondsen. Hier hebben we het over maar liefst bijna zes miljard USD in belegd vermogen. Ook iShares is gevestigd in Ierland. Qua spreiding is IWDA iets minder wijd dan VRWL, dat we hiervoor beschreven, maar het nog altijd om ruim 1.500 aandelen. Elk kwartaal vindt er een nieuwe weging plaats. Voor dit iShares fonds betaal je 0,5% kosten per jaar. Het rendement bedroeg de afgelopen tien jaar iets meer dan 10%, uiteraard is ook dit geen garantie, wel een mooi gemiddelde.

Northern Trust World Custom ESG Equity Index UCITS FGR Feeder Fund EUR (ticker NTWCAE)

blank

Dit ETF indexfonds van Northern Trust heeft een omvang van ruim vier miljard USD, dus ongeveer even groot als het boven besproken fonds van Vanguard. Ook hier wordt jaarlijks dividend uitgekeerd, wat je in het uiteindelijke rendement moet meenemen voor een juist beeld. We hebben het hier over ruim 1.100 vertegenwoordigde bedrijven en aandelen. Sinds de start behaalde Northern Trust met dit wereldwijde indexfonds een rendement van ruim 13%.


Het best presterende indexfonds is niet altijd de beste keuze

Dit kopje behoeft uiteraard enige uitleg. Het gaat er toch juist om het indexfonds met het beste rendement te kiezen? Dat is waar, maar ook slechts gedeeltelijk. Sowieso moet je altijd ook naar de kosten kijken. Soms staan die duidelijk vermeld op de website of in de brochure, soms vind je die alleen als je ook de allerkleinste lettertjes leest. Want linksom of rechtsom: je betaalt altijd op een bepaalde dienstverlening van de beheerder van het ETF indexfonds.

Je zou kunnen zeggen dat de bekende uitspraak ‘geld lenen kost geld’ ook van toepassing is op beleggen via een beheerder. Maar er is nog iets, want op basis van welke periode is het behaalde rendement berekend? Ieder aandeel, beleggingsfonds of ETF heeft goede periodes. Maar het gaat om het rendement op de lange termijn. Een rendement van 10% zegt bijvoorbeeld helemaal niets als dat over het laatste jaar is, terwijl dat over vijf jaar maar 2% is. Daarnaast moet je je altijd afvragen of je wel korte, of juist langere tijd wil beleggen in ETF indexfondsen met een hoog risico. En we kunnen ook dit niet vaak genoeg herhalen: let op de spreiding. Tot slot: er zijn partijen op de markt die het ene na het andere ETF indexfonds presenteren. De goed presterende blijven op de markt, de rest wordt opgeheven. Hoe jammer zou het zijn als je je juist daar je geld hebt ingelegd, en je op dat moment nauwelijks rendement hebt behaald?

De artikelen op beleginfo.nl zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. De inhoud van de artikelen is om bezoekers te informeren en dienen niet als aanbeveling. Let op, beleggen is risicovol.
foto auteur Bart Verberkt
Dit artikel is geschreven door Bart Verberkt

Van beroep (financial) projectcontroller, als zzp'er. Sinds 2020 eigenaar van een chambres d'hôtes in de Bourgogne, organisator van retraites en tekstschrijver dus, met name over financiële onderwerpen.

Tip van Beleginfo.nl

degiro
© BelegInfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies